Headerbild

Skalstugevägen

Höjd: En till flera replängder
Svårighet: Upp till WI6
Anmarsch: Standplats i kofångaren eller högst 3 min till fots om bäcken är frusen annars kan man få användning för sina mer kreativa sidor för att ta sig till insteget..

Åk förbi Duved och efter Staabron tar man till höger mot Skalstugan.
Kör i ca en timme tills du kommit in i Norge.
De första fallen man kommer till ligger vid gamla vägen vid en stor bro och är klart synliga till vänster när man kör över bron.
Här är kvalitén på fallen väldigt skiftande och det kan vara ganska dåligt med is vissa år.
Den bästa linjen går på ett skyddsgaller ungefär mitt på väggen men det måste vara rikligt med is för att denna linje ska kunna klättras.
Höjden här är ca 15 till 20 meter och det finns flera fall. Svårigheten ca WI3-4.
Finns även en fin mixad tur till vänster som avslutas med en tapp, ca M5 WI6
Fortsätter man med bil i ca 10- 15 min till så kommer man in i en ganska hög ravin och det är här de flesta längre turer går. Ställ bilen så att du inte står i vägen för alla långtradare och smuggelbilar!
Isarna här ligger varmare till än i Åre, så har det varit varmt i december är det inte säkert att det finns någon is alls innan nyår.
På andra sidan älven går det flera långa och lätta turer upp till 3 replängder, ca WI3.
Det finns också några kortare och hårdare turer på 1 replängd, ca WI4.
Bara att välja och vraka.
Fortsätter man ut ur ravinen ca 200 meter kommer man till den brantaste och finaste väggen kallad kurvan.
Här är det svårare turer, 25 meter brett och 30 meter höga från WI4 till WI6 beroende på förhållanden. Vill man sätta topprep är det lättast att gå runt på den vänstra sidan.
Den finaste leden här är en pelare som ligger lite till höger på väggen. Leden är nästan lodrätt och väldigt ihållande. Grad ca WI6 om isen är lite dålig..
Till höger om denna led finns det en mixad tur som startar på klippa för att ungefär halvvägs ansluta till föregående led.