Headerbild

Kläppisen

Vägbeskrivning & fakta


Från Ösd är det ca 45 km till byn Tulleråsen som ligger nordväst om Krokom.

I Tulleråsen svänger du vänster mot Änge. Efter ca 1,5 km kommer en svacka där det på höger sida ligger en röd lada/garage i en träddunge.

Parkera vid sidan om ladan. Följ skoterspåret mot berget. Vid skogskanten finns en blå/vit snitslad stig (lite svår att hitta) som leder upp till isen. Isen består av ett större fall och en cigarr. (Kläppeisen kallas ofta för cigarren… ) Båda isarna är ca 25 m höga upp till toppträdet. 60 m rep rekommenderas. Mellan isarna bjuds det på rolig mixklättring.


150 meter t.v. om Cigarren ligger en smal is inuti en kamin som smalnar av betydligt mot slutet. Inte så hård klättring men väl lite roligt trixig. Namnförslag (om man ska fortsätta på rökdonstemat) är “Piprensarn” (första bestigning av Mårten Ellingssson / “Göteborg Andreas” sent 90-tal). 100 meter t.v. om ovan nämnda cigarr så kommer två tappformationer ut ur ett STORT tak precis rakt under den röda toppstugan.

Den vänstra fortsätter efter en liten takpassage på klippa genom ett stort dieder (säkras med kilar och kammar). Stand i ett träd. Namnförslag “Bongen” (första kompletta bestigning av P. Fransson -2005). Platsen inbjuder för övrigt till några fler MYCKET branta leder för dem som är tuffa. Isen ligger i skugga av träden så den håller nog ett tag på vårkanten.